Sportmassage & Medical Taping

Sportmassage

Wat is het?

Sportmassage zorgt ervoor dat de spieren in het lichaam in conditie blijven en snel herstellen na inspanning. Tevens kan een massage blessures voorkomen. Mensen die regelmatig of intensief sporten kunnen hier veel baat bij hebben. Maar ook mensen die niet sporten kunnen veel voordeel hebben van een (sport)massage.

Voor wie is sportmassage geschikt?

Sportmassage is niet alleen voor sporters bedoeld. Ook voor niet-sporters kan sportmassage goed zijn. Denk aan rug-, nek- en/of schouderklachten die vaak worden veroorzaakt door een verkeerde werkhouding of intensief computergebruik. Ook stress kan een belangrijke oorzaak zijn van allerlei klachten. Door een verkrampte houding kunnen verhardingen in spieren ontstaan. Een aantal massagebehandelingen kan al verlichting geven of kan de klachten helemaal laten verdwijnen. Het effect van de behandeling is afhankelijk van de aard van de klachten. Voor een optimaal resultaat is het aan te raden om u één keer in de twee weken te laten masseren.

Een combinatie van sportmassage en strekoefeningen bereidt het lichaam voor op het sporten en vermindert de spierspanning na afloop. Spieren die gespannen zijn kunnen niet maximaal presteren. Een massage vooraf bereidt de sporter voor door de spieren in afwachting van de inspanning te ontspannen. Sportmassage kan ook vorming van littekenweefsel voorkomen na een verwonding. Tijdens een diepe sportmassage kan je therapeut het littekenweefsel zelfs uitrekken.

Sportmassage is eigenlijk veel breder dan het in eerste instantie lijkt. Een belangrijk onderdeel is de massage zelf, maar bijvoorbeeld ook:

  • Onderzoek naar lichaamshouding, bewegingspatronen en eventuele correctie
  • Begeleidt sporters voor, tijdens en na het sporten
  • Bekijken en beoordelen van blessures
  • Adviseren over omgaan met blessures of andere lichamelijke ongemakken
  • Adviseren over trainingsopbouw, herstel, voeding, kleding enz
  • Functietesten van spieren en gewrichten
  • Opsporen van verhardingen of verkortingen in de spieren
  • Aanleggen van tapes of bandages als ondersteuning voor verzwakte of herstellende gewrichten en spieren
  • Doorverwijzen of overleg met arts of fysiotherapeut

Medical Taping

Wat is het?

Taping is de verzamelnaam voor het tapen met de voor velen karakteristieke, fel gekleurde, elastische tape. Er zijn verschillende soorten tape met allemaal een vergelijkbaar uiterlijk en functie.
De grondlegger van medical taping is de Japanner Kenzo Kase. Zijn uitgangspunt is onder andere dat lichaamsbeweging en daarbij spieractiviteit nodig zijn om lichamelijke problemen te voorkomen of te genezen.
De stugge tape die in die tijd voor handen was en gebruikt werd om de bewegingsvrijheid van een spier of gewricht in te perken, had dit effect niet. Kase ging daarom op zoek naar een tape die lijkt op de menselijke huid. Op die manier kun je de lichamelijke functies verbeteren en gekwetste spieren en gewrichten ondersteunen, zonder het lichaam te beperkingen in haar bewegingsmogelijkheden.
Zo werd, na jaren, tape op de markt gebracht. De afgelopen tien jaar heeft taping ook in Europa veel aan populariteit gewonnen en bekwamen steeds meer fysiotherapeuten zich in taping.

Voor welke klachten is taping geschikt?

Taping kan worden toegepast bij veel verschillende soorten klachten. Toepassingen van taping zie je tegenwoordig vooral terug in de sportwereld. Bij klachten aan het bewegingsapparaat wordt taping vaak ingezet om gewrichten te ondersteunen, of spieren te beïnvloeden om spanningstoename óf juist afname te realiseren.
De tape kan ook gebruikt worden voor houdingscorrectie, zwellingreductie, pijnvermindering en het verbeteren van de huidconditie bij bijvoorbeeld littekens. taping is dus enorm veelzijdig.

Wat voor tape wordt er gebruikt?

Bij taping wordt tape gebruik die dezelfde rekbaarheid heeft als de huid, erg dun is en goed plakt. Het is daarbij ventilerend, huidvriendelijk, vochtbestendig en anti-allergisch. Aan te raden is wel om de tape op een droge, vetvrije, onbehaarde huid te gebruiken.

Kun je ‘ingetapet’ alles doen?

Afhankelijk van de gebruikte techniek en de huid kan de tape tussen de vier en tien dagen blijven zitten. In die tijd kun je er alles mee doen: sporten, douchen en zelfs zwemmen! De tape is ademend en voert vocht af, dus hij veroorzaakt ook geen weke huid onder de tape. Uiteraard is het zo, dat intensief gebruik de duur verkort.